Cum a evoluat chirugia estetică. De la dezastrul parafinei la tehnicile de astăzi

Primele operații estetice în adevăratul sens al cuvântului au avut loc în ultimii ani ai secolului al XIX-lea. Rezultatele: deseori dezastruoase. Această ramură a medicinei a evoluat enorm, iar acum șansele unei operații estetice reușite sunt foarte mari. Medicilor le rămâne însă o provocare: să reușească să le explice pacienților ce înseamnă cuvântul ”suficient”.

Era 1895 când un doctor german pe nume Vincenz Czerny încerca pentru prima dată corectarea sânilor unei femei. Folosind grăsime colectată dintr-o formațiune benignă din zona lombară a unei paciente, medicul a reușit să corecteze asimetria sânului din care tocmai extrasese o tumoră. Însă, patru ani mai târziu, un doctor pe nume Robert Gersuny a intrat în istorie cu o serie de intervenții dezastruaoase. Tehnica folosită: injectarea de parafină în sânii doamnelor.

Parafina a fost folosită și pentru augmentarea buzelor, tot în jurul anului 1900. Și, ca și la sâni, ideea s-a dovedit una extrem de proastă. Buzele mai mari au fost mereu asociate cu un aspect seducător, atrăgător. Iar, în 1960, doamnele cu dare de mână au început să apeleze la operațiile ce presupuneau injectare de silicon lichid. 30 de ani mai târziu, tehnica avea să fie abandonadă brusc, din cauza temerilor – nefondate, avea să se dovedească ulterior – că silicon ar avea efecte negative asupra stării generale de sănătate a individului.

Însă, înainte ca siliconul lichid să devină istorie în privința tehnicilor de augmentare a buzelor, o altă metodă a început să câștige teren: injectarea de colagen bovin. Acest colagen a încântat doamnele si a reprezentat un standard, însă tehnica avea și minusurile sale. 1. Efectul de mărire nu dura foarte mult. Și 2. Înainte de injectare, pacientele aveau de trecut un test de alergie, care însemna trei săptămâni de așteptare până la injectare.

Pe fondul acestor minusuri ale tehnicilor sus amintite, a apărut o nouă metodă. Medicii au început să apeleze la injecții cu acid hialuronic, cei mai populari dintre acizi fiind Restylane și Juvederm.

”Revoluția” din anii ’60

Citeste continuarea pe greatnews.ro:

http://greatnews.ro/cum-evoluat-chirugia-estetica-de-la-dezastrul-parafinei-la-tehnicile-de-astazi/

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.