10 mituri despre plombe dentare şi carii

Pentru că extrem de puţini sunt norocoşii care nu au sau nu au avut nicio carie dentară, este important ca fiecare dintre noi să facă deosebirea dintre mituri şi realitate în ceea ce priveşte cariile şi obturaţiile, astfel încât să putem lua deciziile corecte pentru sănătatea noastră dentară atunci când va fi cazul.

Plombele dentare: avem sau nu nevoie de ele?

1. Dacă nu avem nicio durere, nu avem nici o problemă

În primele stadii, cariile, gingivita, dar şi alte afecţiuni orale nu sunt dureroase.

„În momentul în care apare durerea, s-ar putea să fie prea târziu, nervul să fie deja afectat şi să fie necesar să fie scos.

Acest lucru va scădea rezistenţa dintelui, care riscă să capete o culoare uşor gălbui-maronie.

Mulţi dintre pacienţi ajung la cabinetul dentar când infecţia a ajuns la vârful rădăcinii şi a produs deja abcese sau alte complicaţii”, atenţionează doctor Mihaela Dan.

2. Plombarea unui dinte este o procedură dureroasă

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienţii evită să meargă la dentist este teama că tratamentul va fi dureros. În realitate, tratamentul de canal sau plomba dentară sunt proceduri relativ confortabile. Tratamentul va începe cu utilizarea locală de anestezic, pentru ca dintele şi ţesuturile din apropiere să fie amorţite înainte de a continua cu curăţarea zonei şi umplerea dintelui.

3. O pată negru-maronie pe dinte este o carie

Nu întotdeauna, ci doar atunci când dintele are şi o cavitate în zona respectivă. Tartrul poate avea culoare negru-maronie, nu doar galbenă, iar fumatul, de asemenea, poate produce coloraţii maronii ale unor zone dentare.

4. Cariile sunt produse de dulciuri

„Acest lucru este parţial adevărat: dulciurile determină apariţia cariilor doar dacă rămân multă vreme în gură, pentru a fi descompuse de bacterii. Dacă zaharurile sunt consumate în timpul mesei, iar apoi ne spălăm imediat pe dinţi, acest risc se reduce considerabil”, explică specialistul ortodont.

5. Băuturile carbogazoase fără zahăr nu produc carii

Acesta este un mit, adevărul fiind că acizii din compoziţia băuturilor carbogazoase sunt extrem de dăunători, deoarece scot calciul din dinţi. Consumarea lor treptată prelungeşte perioada în care pH-ul se menţine scăzut, demineralizând dinţii.

6. Odată caria apărută, aceasta nu se poate vindeca

„Caria dentară are un stadiu incipient numit “pată albă creţoasă”, care este reversibil, smalţul putându-se remineraliza cu ajutorul unei igiene dentare foarte bune şi a pastelor speciale cu calciu. Bineînţeles, acest lucru nu se va produce de la sine, astfel încât vizita la medicul stomatolog ar trebui programată în cel mai scurt timp posibil”, recomandă doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.

7. O plombă ar trebui să reziste toată viaţa

Citeste continuarea pe csid.ro:

http://www.csid.ro/dentalhealth/10-mituri-despre-plombe-dentare-si-carii-16128318/

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.