Parcul Naţional Snowdonia: poarta de poveste spre tărâmul celţilor

În tot regatul britanic nu există un loc atât de variat, concentrat pe o suprafaţă atât de mică precum Parcul Naţional Snowdonia, cea mai mare şi mai importantă rezervaţie din Ţara Galilor. Aici în Snowdonia, sau Eryri, cum i se spune în limba galeză există numeroase monumente ale naturii, precum şi multe obiective turistice şi culturale. Lacuri, castele, cascade, munţi şi căi ferate crează o atmosferă feerică, de poveste ruptă parcă din Lordul Inelelor. Semnele şi denumirile de la tot pasul sunt incripţionate deopotrivă în engleză şi galeză, iar aspectele vieţii tradiţionale galeze, precum gastronomia, îmbrăcămintea şi meşteşugurile sunt încă vii. Regiunea este de asemeni o destinaţie foarte populară pentru drumeţii în natură, caiac-canoe şi multe alte sporturi şi activităţi în mijlocul naturii.

Bijuteria Ţării Galilor
Parcul Naţional Snowdonia a fost fondat în anul 1953, şi pe atunci era a treia rezervaţie ca mărime din Marea Britanie, precum şi primul parc naţional din Ţara Galilor. Are o suprafaţă de 2. 142 kilometri pătraţi, cuprinde o zonă costieră de 60 kilometri la ţărmul Atlanticului, şi se află situat în regiunea cu acelaşi nume din nord vestul Ţării Galilor.
Este un loc scăldat în legende străvechi şi istorii adevărate, şi a fost fortăreaţa naturală a nobililor din casa Gwynedd şi a lui Llewellyn, ultimul prinţ adevărat al Ţării Galilor. În mod interesant, spre deosebire de parcurile naţionale din alte ţări, Snowdonia (la fel ca alte rezervaţii britanice) se compune din terenuri care aparţin atât autorităţilor, cât şi persoanelor particulare. Astfel, circa 69% din suprafaţa parcului este compusă din terenuir private ale unor persoane care au acceptat ca aici să se înfiinţeze o rezervaţie cu regim integral de protecţie şi conservare.
Aproape 26.000 de oameni trăiesc în interiorul Snowdoniei, dintre care 62% sunt etnici galezi urmaşi direct ai celţilor de odinioară. Rezervaţia atrage anual cam 6 milioane de vizitatori. Cu toate că mare parte din relieful său este compus din munţi şi zone joase sălbatice, în rezervaţie se practică agricultura ecologică. Numele său englez provine de la Snowdown, care cu ai săi 1.085 metri înălţime este cel mai înalt munte din Ţara Galilor. Unii cercetători cred că numele său galez de Eryri derivă de la termenul de „eryr” adică vultur în galeza veche, cu trimitere directă la vulturii care trăiau în vechime aici.
Rezervaţia Snowdonia este divizată în patru mari zone. Cea de nord este foarte populară în rândul turiştilor şi include formaţiuni muntoase precum Moel Hebog, Mynydd Mawr şi Nattle Ridge, alături de Masivul Snowdown, Glyderau şi Carneddau. În a doua zonă de demarcaţie sunt incluşi munţii Moel Siabod, Cnicht, Moelwynion şi munţii Blaenau Ffestiniog. A treia zonă, cea din vest, este cea mai puţin populată şi cuprinde mlaştinile Migneint. Ultima zonă, cea din sud include teritoriul Rarren, Colineel Dyfi, Cadair Idris şi Muntele Aran Fawddwi.
Dominat de muntele cu acelaşi nume, parcul naţional este pentru Ţara Galilor ce este Lake District pentru Anglia. Zonă cu frumuseţi naturale relarcabil de bine păstrate într-o ţară atât de indutrializată ca Marea Britanie, vizitatorii ei pot să-şi înceapă dimineaţa drumeţiile pe coasta Altlanticului pentru ca la căderea serii să înopteze pe vârful munţilor.
Ecoturism printr-un ţinut de poveste
Lacurile de aici sunt un simbol la fel de important al Snowdoniei precum sunt şi munţii atât de definitorii pentru parcul naţional. Lacurile sunt alimentate cu ape provenite din precipitaţii şi consittuie locuri preferate ale iubitorilor de sporturi nautice. O parte din apa lacurilor este exportată în Anglia, şi spre exemplu apele care alimentează oraşul Liverpool provin din acest parc naţional galez.
Snowdonia este şi un paradis al ornitologilor şi al tuturor iubitorilor de păsări. Aici se pot observa frecvent ulii şorecari, uligani pescari, şoimi călători, stăncuţe, mierle, mugurari, cinteze, păsări răpitoare de noapte, sturzi, cuci, gaiţe. Motiv pentru care aici, conducerea RSPB a constituit o rezervaţia ornitologică Mawddach Woodlands, situată lângă estuarul Mawddach, între Dolgellau şi Barmouth. Crinul de Snowdown (Lloydia serotina) este un endemism local la fel ca păstrăvul Gwyniad (Coregonus pennantii) un peşte de apă dulce din familia salmonidelor care trăieşte doar în Lacul Bala.
Între mamifere, aici trăiesc numeroase specii de lilieci, veveriţe, bursuci, hermeline şi dihori, în timp ce fauna marină este reprezentată de foci cenuşii şi delfini.
În Snowdonia există şi castele impresionante, unele dintre ele datând din secolele 12-13. Mare parte din eel au fost construite în timpul bătăliilor dintre prinţii galeşi şi regii englezi John şi Edward întâiul. Castelele şi fortificaţiile sunt protejate şi restaurate prin grija autorităţilor galeze, majoritatea fiind deschise vizitării.
Între castele şi cetăţi se remarcă y Bere, cea mai impresionantă fortăreaţă a prinţilor galezi, situat în Bro Dysynni, Dolbadarn, situat între lacurile Llyn Peris şi Llyn Padam, Dolwyddelan, situat în satul cu acelaşi nume, este locul unde s-a născut prinţul Llyewd cel Mare şi tot aici a au fost filmările pentru producţia Disney, Dragonslayer. În apropiere de castelul galez Criccieth se poate admira fortificaţia Harlech, una dintre cetăţile cuprinse în aşa numitul Inel de Oţel, serie de fortificaţii ridicate aici de regele Edward întâiul.
Întreaga zonă costieră a parcului, de-a lungul Peninsulei Llyn, are regim de Zonă Specială de Protecţie, cu numeroase ecosisteme de dune. Pădurile parcului sunt compuse din specii de conifere şi foioase între care se remarcă mesteacănul, stejarul galez şi alunul. Pădurea Gwydir de lângă Betws-y-Coed este compusă numai din conifere. O mare parte din Snowdonia este aflată sub regim strict de protecţie şi conservare a ecosistemelor locale, deosebit de importante pentru biodiversitatea întregii Marii Britanii.
Loc al sporturilor de aventură în aer liber, Snowdonia este un loc favorit al împătimiţilor de mountain bike din Marea Britanie.
Destinaţie turistică de excepţie pentru toate anotimpurile, Snowdonia are atmosfera de basm fantastic a străvecilor legende şi mituri galeze care continuă să atragă şi astăzi milioane de oameni din lumea întreagă.

Preluare articol de pe travel.descopera.ro:

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.