6 sfaturi pentru IMM-uri pentru anul 2017

Eventualele probleme legate de cash-flow cu care se pot confrunta companiile in anul urmator, pot fi evitate prin aplicarea unor masuri simple in contabilitate, dar si a unor reguli legate de disciplina financiara, arata o analiza realizata de Next Capital, care vine cu cateva sfaturi de contabilitate pentru companiile mici si mijlocii.

„Anul 2016 a decurs fara prea multe probleme financiare pentru companiile romanesti, situatia generala fiind oarecum stabila. Totusi, nu ar trebui uitati anii 2009-2010, cand multe companii s-au confruntat cu probleme de cash-flow, nu neaparat din cauza crizei, ci de cauza indisciplinei financiare si a nerespectarii unor reguli elementare de management”, declară Bogdan Rosu, director general Next Capital.

Sfaturile de mai jos pot ajuta companiile, mai ales pe cele mici si mijlocii, sa isi imbuntatateasca managementul financiar in 2017.

1. Solicitati de la contabilitate situatia tututor contractelor si actelor aditionale pentru facturile emise in ultimul an.

Pe langa faptul ca aceasta este o operatiune care va pune ordine intre contracte din punct de vedere legal, puteti re-verifica si alte informatii, cum ar fi termenele de plata stabilite contractual. Daca se va pune problema renegocierii unor contracte cu clientii, pentru anul urmator, incercati sa obtineti macar micsorarea termenelor de plata, daca valorile contractuale sau alte conditii comerciale nu vor putea fi renegociate.

“Pentru 2017 ar trebui sa va programati acest exercitiu de informare asupra situatiei contractelor macar o data la 6 luni, daca timpul nu va permite sa o faceti trimestrial”, precizeaza Bogdan Rosu.

2. Analizati urgent situatia facturilor emise si neincasate, chiar pana la sfarsitul anului.

Daca sunt clienti cu intarzieri de peste 30 de zile, acestia trebuie contactati si instiintati asupra intarzierilor, astfel incat sa puteti si agrea un termen de plata ferm.

„Dupa perioada de Sarbatori, firma dumneavoastra va trebui sa fie inclusa pe lista de prioritati la plata. Nu lasati aceste situatii sa se rezolve de la sine, chiar daca aveti incredere ca clientul cu care colaborati de multi ani isi va onora in cele din urma obligatiile. Este posibil sa aiba o situatie financiara care se inrautateste, iar la un moment dat sa ii fie prea dificil sa mai plateasca aceste facturi. In plus, perpetuarea situatiilor de acest tip se poate transforma intr-o cutuma, iar clientul poate ajunge sa considere ca e firesc  si acceptabil sa intarzie platile catre dumneavoastra, din moment ce nu actionati”, explica Bogdan Rosu. Pentru 2017, programati-va sa solicitati lunar de la departamentul financiar-contabilitate-credit control fise privind situatia platilor clientilor din portofoliu.

3. Atunci cand semnati contracte noi, aveti grija sa includeti si penalitati consistente pentru intarzierele la plata.

Viitorii clienti vor intelege mai bine importanta acestui aspect pe care trebuie sa il comunicati din punct de vedere formal prin actul care pune bazele colaborarii.

4. Atentie la cheltuieli!

Citeste continuarea pe finantare.ro:

6 sfaturi pentru IMM-uri pentru anul 2017

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.