ADEVĂRUL despre fructele pe care le cumpărăm din magazine: Sunt IRADIATE și vechi

Ne asteapta o iarna lunga, in care, insa, rafturile magazinelor vor fi doldora de fructe mari si frumoase. Cum se intampla asta?

Folosim astazi un nas electronic, un dispozitiv care detecteaza compusii aromatici, capabil sa ne spuna cand au fost culese merele ori perele care ne fac cu ochiul. Pentru ca, desi arata impecabil, unele pot avea si 6 luni.

Iradierea alimentelor se pratica de zeci de ani. Razele X sau gamma omoara bacteriile care altereaza vegetalele. Englezii si americanii o dau drept sigura. Iar Romania a reglementat-o inca de acum 15 ani. Totusi, producatorii autohtoni prefera acestui proces de conservare tratarea alimentelor pe cale chimica. Odata aplicat procedeul, un fruct trebuie sa stea aproape trei saptamani inainte de a fi expus la raft. Ori, nimeni nu poate controla cu strictete respectarea conditiei.

Dr. ing. Nastasia Bellc, Institutul de Cercetari Alimentare: “Un fruct cind miroase bine contine tot ce ii trebuie ca sa fie si sanatos. In depozitare, aroma se pierde in timp si noi am putut sa determina aici un fruct care a stat 6 luni la depozitare. Marul acesta e cules acum 2 luni.”
Nasul electronic are in memorie cantitatea de compusi de aroma continuti de acest mar imediat dupa recoltare.

Dispozitivul apreciaza cat a pierdut din ei si calculeaza data la care fructul a fost cules din pom. Aparatul recunoaste pana la 30 de calitati ale unui fruct. In acelasi timp, il evalueaza, folosind culorile.
In functie de atributele senzoriale, industria alimentara decide sau nu sa pastreze un fruct pe piata si il transporta… cat e pamintul lung si lat. Doar cu vaporul operatiunea este „cost-efficient”.

Cea mai veche metoda de conservare este ceara alimentara. Pune protectie fizica in fata oxigenului. Si este tratata cu substante anti-mucegaire. Vine si recomandarea: “Cel mai bine ar fi sa le spalam cu apa calda inaitne de a le comsumam, in felul acest ne asiguram ca indepartam active din toate subsantele care au fost adaugate pe suprafata lui”.

Citeste continuarea pe revistablogurilor.ro:

ADEVĂRUL despre fructele pe care le cumpărăm din magazine: Sunt IRADIATE și vechi

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.