Cum gestionăm teama de operații

O boală şi o intervenţie chirurgicală ne afectează nu doar fizic, ci şi psihic. Teama de operaţie este ceva firesc. Yolanda Creţescu, psiholog clinician are câteva sfaturi despre cum poate fi gestionată frica de operaţii.

Anxietatea înainte de o intervenție chirurgicală este determinată de experiența pacientului și al familiei sale în relație cu astfel de evenimente medicale. Anxietatea înainte de o intervenție chirurgicală crește în raport cu experiențele negative trăite de pacient, familia sau prietenii acestuia în ceea ce privește o operație și poate atinge cote maxime dacă pacientul, spre exemplu, a pierdut pe cineva drag în timpul unei astfel de intervenții sau dacă acesta nu cunoaște ce i se va întâmpla în acest proces.

Pentru a scădea anxietatea înainte de intervenția chirurgicală, este important să:

1. Să se construiască relația medic-pacient pe baza unei discuții ample despre istoricul pacientului și experiențele sale.

2. Să i se transmită pacientului toate informațiile procedurale despre ceea ce urmează să se întâmple.

3. Să i se explice pacientului, în detaliu, aspectele fiziologice: dacă îl va durea ceva, când îl va durea, astfel încât să evităm ca pacientul să fie luat prin surprindere (de obicei, acesta este momentul când crește anxietatea).

Citeste mai multe pe digi24.ro:

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/cum-gestionam-teama-de-operatii-619703

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.